Handen wassen!

Als je gaat eten moet je je handen wassen, en zeker als je net naar de wc geweest bent. 
Want poep in je eten is niet goed, daar kunnen allemaal enge ziektes uit voortkomen.

Dieren hebben geen wc, die moeten poepen waar ze ook eten.  Dat hoeft op zich geen probleem te zijn als ze maar genoeg ruimte hebben.
Neem bijv. het reewild. Ze knabbelen hier en daar wat, gaan rustig liggen herkauwen en willen niet gestoord worden.
Als er te veel reeën komen gaan ze zwerven en komen in kanalen waar ze vaak niet uit kunnen of worden door het drukke verkeer doodgereden. Vroeger werd de populatie op peil gehouden  door beren, wolven en zo. Maar dat was vroeger.
Nu worden ze gedwongen om op een veel te kleine oppervlakte te wonen waardoor ze niet alleen de pest krijgen aan elkaar (stress) maar er ook te veel stront in hun eten komt. Ze krijgen geen rust om te herkauwen, krijgen besmet voedsel binnen, verzwakken, worden ziek en sterven een nare dood.
De overlevenden hebben dan weer (tijdelijk) de ruimte.   Zo regelt de natuur zichzelf!?
Het is een kwestie van keuzes maken. Wil je dat ze zo dood gaan of wil je het wild beheren en er een heerlijk stukje wildbraad aan over houden.
Eerlijker scharrelvlees kun je niet bedenken.

Toen ik vroeger als kind mijn buurman in zijn prachtige tuin de bloemen zag weg knippen snapte ik er niets van. Het werd nog erger toen hij in het najaar de halve rozenstruiken sloopte.  Hij vertelde me dat hij af en toe een mooie bos rozen in een vaas zette om van te genieten en dat de andere rozen daar geen last van hadden. De halve struik knipte hij voor de winter af zodat de rozen het volgende jaar er weer prachtig bij zouden staan. Hij kreeg gelijk! Bovendien zei hij dat als hij ze echt helemaal zou weg halen hij het volgende jaar helemaal geen bloemen meer had. Dus ging hij zuinig met zijn rozen om. 

Een paar jaar terug was ik bij een lezing van een bioloog met als hobby de vos.  Hij had onderzoek gedaan naar vossen in de duinen en had onder andere geconstateerd dat de vossen, vanwege hun grote aantal, de meeuwen die daar leefden hadden verjaagd naar het binnenland. Zijn conclusie was zowel komisch als verontrustend. Hij zei letterlijk; 'Die meeuwen hoorden daar dus blijkbaar niet'.Ik kreeg even de nijging om hem te vragen eens met mijn vrouw te gaan praten maar kon me op tijd bedwingen.
Ik zag de discussie al voor me. Ik sta samen mijn vrouw van onze tuin te genieten als zij zegt; 'Schat, het wordt tijd dat je de brandnetels eens tussen de rozen weghaalt'
En dat ik dan zeg; 'Lieverd als die brandnetels onze rozen willen verdringen dan horen die rozen daar blijkbaar niet'.  

Als ik onderweg ben let ik altijd op de voortuintjes. Nooit zie ik een tuin met alleen maar brandnetels. 'De natuur kan zichzelf best redden' zeggen veel mensen, maar volgens mij geloven ze het zelf niet.