Joy op cursus

  

Al enige tijd speel ik met de gedachte om met Joy op cursus te gaan.

Spelenderwijs leer ik hem van alles maar een echte hondentrainer moet daar vast wel iets aan toe kunnen voegen want ik weet ook niet alles en misschien doe ik wel dingen verkeerd.
Bovendien is socialisatie ook goed voor hem.
Dus….aangemeld bij Vecht en Venen.
Het is april en Joy is 13 maanden.

Hij kan, als beginner, goed meekomen maar moet erg wennen aan het werken in de groep.
Van alle kanten hoort hij fluitsignalen en commando’s waar hij niet op mag reageren.
De training begint bij het begin alsof de hond nog niets weet of geleerd heeft. En, toegegeven, als je Joy af en toe ziet stuntelen zou je dat inderdaad denken.
Ik had het nuttiger gevonden als men eerst had geïnformeerd naar wat ik thuis al getraind heb, wat mijn commando’s zijn en zo.
We beginnen met volgen, met en zonder lijn.
Afleggen, plaats houden, en de hond wegsturen en weer bij je roepen. Bij mij betekent dat: de “rechte lijn lopen”, iets anders ken ik en de hond niet. Dus ik stuur hem weg, waarna Joy met een fraaie boog in het bos verdwijnt. ‘Foei!’ roep ik. ‘Niet doen ‘zegt de trainer ‘dat is een andere oefening, een rechte lijn lopen doen we nog niet!’  Ik roep Joy bij me. ‘Op je hurken gaan zitten en de armen wijd’ zegt de trainer. En dan met hoge stem roepen: ‘Joy kom!’…….???? Ik doe het (met tegenzin) een keertje maar voel me voor de hond voor joker staan, hij moet welhaast denken,’wat doet m’n baasje opeens raar, dat doet íe anders nooit!’ Ik heb het ook nooit meer gedaan.
De hond 2 minuten op de plaats laten liggen en dan uit zicht verdwijnen terwijl de hulptrainer een dummy opgooit.
Als ik terug kom is Joy gaan zitten. ‘Foei! Af! ‘ zeg ik.‘Niet doen!’ is het commentaar. ‘Hij is goed op de plaats gebleven, blijven liggen komt later pas.’
Zou de hond dat ook snappen vraag ik me af. Thuis mag het niet en hier wel.
‘Zachtjes opbouwen ’ is het parool. ‘beginnen bij de basis.’
Maar ik merk aan de hond dat al dat verschillende gedoe niet goed uitpakt. Hij heeft al snel in de gaten dat op maandagavond er van alles mag wat thuis niet mag. Natuurlijk doe ik een aantal goede tips op en is de sfeer goed maar toch heb ik af en toe het gevoel dat ik op sommige punten “achteruit boer”.
Ook moet de hond altijd het ‘volg’ commando krijgen als je na stilstand weer gaat lopen.

Maar Joy was er bij toen ik 3 reegeiten schoot. Heel vaak stilstaan, rondkijken  en weer doorlopen is eigen aan het bersen.
Volstrekte onzin om mijn hond telkens het commando ‘volg’ te geven. Hij loopt aan de voet zonder riem. Ik heb er totaal geen omkijken naar, ook niet als ik een ree schiet! 

Zo kom ik regelmatig in “conflict” met de trainer. En dat vind ik niet leuk!